L’Ateneu Musical i d’Ensenyament Banda Primitiva de Llíria es torna sostenible amb la instal·lació d'una estació de plaques fotovoltaiques, amb un total de 36 mòduls i un acumulador, per a la producció d'energia elèctrica que servirà per a l'autoconsum de llum en el funcionament diari de totes les activitats de la societat, principalment en el local social.
La planta fotovoltaica - ja està en funcionament - està ubicada en el sostre de les instal·lacions de la Banda Primitiva. Els 36 mòduls - tenen una superfícies de 72 metres quadrats - amb què compta tenen una capacitat de potència total de 16.380 Wp, ja que cadascun dels panells pot produir 455 Wp. Per altra banda, l'acumulador de potència, que subministrarà energia elèctrica en hores sense llum, té una capacitat d'acumulació d'11 kWh.
"Es tracta d'un dels projectes més importants dels últims anys per a la nostra societat -, explica Vicent Cubells, vicepresident de l'Àrea Organitzativa del Clarín -. Més enllà de l'àmbit musical, la Banda Primitiva és una societat compromesa amb el medi ambient i amb l'entorn que ens rodeja. Per això, teníem clar que era necessari fer una aposta per este projecte".
Els beneficis seran, a més a més, dobles. En primer lloc, està el mediambiental perquè amb la producció d'energia elèctrica 100 % verda, la Banda Primitiva evitarà l'emissió de 10.875 kilos de CO2 cada any, sent una de les primeres societats musicals valencianes que aposta per reduir la petjada de carbó. I, en segon lloc, també està el benefici econòmic, ja que la societat aconseguirà un estalvi anual de 7.300 euros en la factura de la llum, que suposa entre un 35 % i un 40 % del consum anual.
Per a poder completar la instal·lació, la societat ha realitzat una inversió de més de 30.000 euros, que podrà ser subvencionada en part pels fons europeus Next Generation a través de l'Ivace. De tota manera, la despesa inicial es recuperarà en poc de temps, ja que s'ha calculat que el retorn de la inversió tindrà un període de 2,9 anys.