Des de la fundació de la Banda Primitiva l'any 1819 s'ha viscut l'afició a la música i als cors. El Cor obté gran relleu en les representacions dels lírics Betlems, de les obres en valencià, dels drames sacres i, sobretot, les de sarsuela, la qual cosa suposava tindre, a més de les parts solistes, que, curiosament, quasi sempre van ser les femenines, sobreeixint veus com Encarnación Santes o Maria Verdeguer.

En 1928 el llavors Director de la Banda Primitiva, mestre Llopis, a inciativa del llavors estudiant de Magisteri, en l'Escola Normal de València, Rafael Sornosa, i qui, posteriorment, dedicaria molts anys a la Societat tant de Secretari, com a President de la mateixa, va crear un cor de veus mixtes per a interpretar especialment polifonia. Des de llavors diversos mestres com Machancoses Cervera, Blanquer, Hernández, etc…, han volgut cultivar l'art coral, encara que centraven més el seu treball en la Banda Primitiva.

En 1967 el professor de solfeig i fagot Vicente Barona Nácher va fundar el primer cor infantil de la Banda Primitiva. En els últims anys, i gràcies a la implantació de l'assignatura de Conjunt Vocal, s'ha incrementat el nivell de motivació, participació i qualitat, destacant les intervencions del conjunt coral en els festivals de cors organitzats per la Conselleria de Cultura (anys 1991-94). En 1994 amb motiu de la clausura del curs acadèmic, el cor va posar en escena, sota la direcció del mestre Barona, diverses antologies de fragments de sarsuela amb el títol En Zarzuela Viva i altres famoses sarsueles completes com El Rey que rabió, Los Gavilanes o El manojo de rosas amb èxit apoteòsic.

En 1995, el cor va oferir l'espectacle En Zarzuela Viva III, en les que també va col·laborar la Casa d'Aragó del Port de Sagunt obtenint un gran èxit. A l'octubre d'aquest mateix any, van realitzar una brillant actuació en el Palau de la Música de València organitzat per la Casa d'Aragó del Port de Sagunt en el Homenaje de Aragón a Valencia. Anomenar també les seues col·laboracions en la missa celebrada en la Parròquia de Sant Francesc en commemoració de la festivitat de Santa Cecília.


En 1999, el cor va ser seleccionat per la Diputació de València per a gravar en CD obres de J. B. Comes, Pere Rabassa i Francisco Morera, de la col·lecció Mestres de la Catedral de València, sota la direcció de Vicente Barona.


En el 2000 realitzen diverses actuacions com un homenatge a Juan Vte. Mas Quiles, la sarsuela La del Manojo de Rosas i el tradicional concert de Nadales que es realitza en el Concert de Nadal, sota la direcció de Vicente Barona Nácher.


Cal destacar que al març del 2001 la Coral Polifònica de la Banda Primitiva va actuar junt amb la Banda Primitiva i el Cor de l'Arxiconfraria de La Cort de María en la Proclamació dels Clavaris Majors de l'Altar del Carrer del Mar, que va tindre lloc en el Teatre Principal de València.


Tots els anys la Coral actua en el tradicional Concert de Nadal en què interpreta unes nadales, però sobretot participa en el Festival de Cors de Setmana Santa de Llíria des de la seua creació en 2006. Així com no pot faltar l'actuació de la Coral en la celebració de les festes de Santa Cecília en al Parròquia de San Francesc d'Assís.


En 2005 va agafar el relleu de la direcció Vicente Lafuente Maurín que es faria càrrec de l'agrupació Coral durant dos anys. Més tard el dirigiren Carla Sanmartín i Empar Llácer. Esta última va mantenir-se al capdavant de la coral fins el juny de 2016, moment en el qual es fa càrrec Carlos Díaz, fins a maig del 2018, quan el va rellevar Rogelio de Juan Segovia. 

Des del gener de 2020, la directora titular de la Coral Polifònica és Lola Martínez

Exposició: Una il·lusió col·lectiva. El treatre de J. Rieta.

Pròximament

Març 2024
L M X J V S D
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Pròximament

Pasdoble "Clarín, bicentenari"

Taller de lutheria Sergio Martí

Go to top

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand