El concert de Santa Cecília de la Jove Orquestra tindrà un convidat d’exepció, el violoncel·lista Manuel Santapau, que actuarà com a solista. Este reconegut intèrpret serà el solista del Concert per a violoncel i orquestra Op. 129 de Schumann; amb què oferirà una exhibició de l’estil romàntic.

La Jove Orquestra de la Banda Primitiva de Llíria – sota la direcció del seu director titular Juan José Aguado - acompanyarà al solista i, a més, interpretarà dues obres més per completar el concert en homenatge a la patrona de la música. A banda del concert de violoncel de Schumann, la Jove Orquestra interpretarà el Danzón d’Arturo Márquez i Piccola Musica di Concerto de Feren Farcas. 

El concert serà gratuit per als socis, encara que han de replegar la seua entrada a Secretaria. Per als no-socis, el preu de l'entrada és de 3 euros.  

 

Concert per a violoncel i orquestra Op. 129 de Schumann

Este concert està a finals de la seua curta vida i se considera com un dels treballs més enigmàtics de Schumann, degut a la seua estructura, la longitud de l’exposició i la qualitat transcendental de l’apertura, així com l’intens lirisme del segon moviment. En la partitura autografiada, Schumann li va donar el nom de Konzertstück (peça de concert) en lloc de Konzert (concert). Este fet suggereix la intenció d’apartar-se de les convencions tradicionals d’un concert des del principi.

El concert utilitza material temàtic totalment realitzat i fragmentat introduït en el primer moviment, material que després se cita i se va desenvolupant. Junt amb els moviments legatos relativament curts del concert; el concert és, per tant, extremadament unificat, tant pel que fa al material com al caràcter, encara que l’alcanç emocional de l’obra és molt ampli. L’ús de Schumann dels mateixos temes, però en contextes i estats d’ànim molt diferents; li dóna al concert de violoncel un fort sentit del desenvolupament del caràcter i un arc emocional extens, des de les seues primeres mesures vacil·lants, entre profundament meditatives i agitades fins a la brillant conclusió afirmativa.

 

CV Manuel Santapau

Comença el seus estudis de violoncel de la mà de Mª José Santapau, continua i finalitza els mateixos amb el mestre Marçal Cervera en Barcelona. S’especialitza en música de cambra, junt al pianista Francesc Estellés amb qui obtingué diversos premis a nivell nacional i internacional.

En l’any 2014 comença el seu camí en el camp de la música contemporània. En esta vessant, és membre fundador de l’Enssemble Espai Sonor amb què ha participat en importants festivals internacionals com Musica Nova (Sao Paulo), Festival SMASH (Salamanca), ENSEMS (València), Festival Opus (Burdeos), Mostra Sonora (València) i Ciclo Espirales (París).

També ha treballat amb compositors de la talla de Jose Manuel López López, Voro García, Elena Mendoza, Pete Ablinger, Luis de Pablo, Héctor Parra i Alberto Posadas, entre altres. Ha estrenat les següents obres: Spell (García 2014, i Eixe sentiment... quan plou (Berbis 2014), ambdues dedicades a l’intèrpret. Continuant la seua carrera en este camp, també és fundador de l’Emseble d’Arts i ha col·laborat amb el Grup Instrumental de València.

Actualment és professor de violoncel del CPM de Carcaixent, així com primer violoncel·lista de l’Orquestra Simfònica de Castelló.